ADRI GEELHOED, schilder van het ZEEUWSE LANDSCHAP (1957)

foto schildersezel - Adri Geelhoed
foto adri en schilderszel - Adri Geelhoed
foto schildersezel met zwart schilderij - Adri Geelhoed

Adri Geelhoed, Zeeuws kunstschilder, is gefascineerd geraakt door de Hedwigepolder. Hij maakt een uitgebreide serie schilderijen van de Hedwigepolder.

“Het werk van Adri Geelhoed is herkenbaar: hij geeft het Zeeuwse landschap op een eigen wijze weer, met weglating van het overbodige. Hierdoor ontstaat een monumentaliteit die ook kenmerkend is voor het Zeeuwse landschap zelf- voor wie het wil zien.” Zijn ouderlijk huis, met de akkers eromheen, werd ooit onteigend ten behoeve van de aanleg van de fabrieken in het Sloegebied. 

Adri schildert graag weidse polders met soms hoge luchten. Bij voorkeur op doeken van groot formaat, om er in op te gaan en daardoor de oorspronkelijke ervaring van de buitenruimte weer te voelen. Aan de horizon is er eenheid in het landschap, dichterbij zijn er de verschillende aangrenzende kleurvlakken.

Waarom kijken mensen met aandacht naar een schilderij? Om in gesprek te gaan met dat ene beeld en hun gedachten erover te formuleren. Om met zichzelf alleen te zijn. Als schilder doet Adri eigenlijk niet anders. Kijken naar zijn landschap. Vervolgens al schilderend nadenken over wat het hem te zeggen heeft. Liefst helemaal in dat werk opgaan. En dan een tijdje alleen maar kijken.

Adri kwam naar de Hedwigepolder en zette zijn schildersezel midden in een akkerland neer. Hij sleepte er een groot, maagdelijk wit, doek naar toe. Begon het hele doek zwart te maken, met acrylverf. Ja, zo werkt hij altijd, vanuit het zwart en pas daarna gaat hij kleur en licht aanbrengen op zijn doeken waardoor het schilderijen worden. Het zwart blijft meespelen in latere verflagen. Toch ook een soort metafoor voor deze Hedwigepolder. Je begint met treuren als je ervaart wat er allemaal verloren gaat aan vruchtbare gronden en natuurgebieden. Maar je kan toch genieten van al het moois dat nu nog te zien is.

Intussen is Adri een aantal keer in de Hedwigepolder geweest. Hij werkt aan de hand van foto’s en snel gemaakte schetsen. Speurt naar locaties welke hem het meest aanspreken en welke hij typerend vindt voor de Hedwige. Tot dusver is het enorme gevoel van rust en ruimte inspirerend. Hij wil ook weten welke gewassen er nu nog groeien en was blij te ontdekken dat er dit jaar ook vlas wordt verbouwd. Da’s een prachtige blauwe tint als het vlas bloeit.

Adri wil voor Atelier Hedwige een vrij uitgebreide serie schilderijen maken, welke als nalatenschap van Hedwige blijven bestaan als zij onder water is gezet. Hij probeert een jaar lang de seizoenen te volgen en een veelzijdig beeld te scheppen. Wij zijn verheugd dat Adri zich zo verdiept in Hedwige en ons op zijn manier laat kijken naar deze polder die weliswaar zal verdwijnen, maar waarvan we kunnen  blijven houden.

Door naar de online winkel

RECENT WERK