Bo van Scheyen - Bo van Scheyen

BO VAN SCHEYEN – Cineaste

Bo van Scheyen: moeder, filmmaker, journalist, fotograaf, schrijver, verhalenverteller, sociaal, democraat, idealist

Bo van Scheyen wil nog heel veel, is kritisch maar aardig! En ze woont in Vlissingen, Zeeland.
Ze is een kleine tien jaar geleden begonnen met leren schrijven van scenario’s. Vanuit de journalistiek is ze op zoek gegaan naar een bredere manier om verhalen te vertellen.
Dat het kan met bewegend beeld en geluid is voor haar nog elke dag een wonder. Het hele proces van film maken is voor haar een van de mooiste vakken geworden die er bestaan.
Ze heeft ondertussen tien korte films en twee documentaires gemaakt allen met een sociaal maatschappelijke boodschap, een poging mensen met verhalen te bereiken.

ZOENOFFER is haar laatste documentaire. Het gaat over de schoonheid en de waarde van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder. Het publiek kan persoonlijk kennis maken met de hoofdrolspelers.: eigenaar Géry DeCloedt, diens juridisch adviseur Hans Mieras, schrijver-boer Chris de Stoop en polderbeheerder Karel Vergauwen.
Wat doet het met je om jarenlang te procederen tegen het Rijk? De realiteit van de ontpoldering van de Hedwigepolder glijdt alsmaar dichterbij. Er wordt gesproken over agrarisch cultureel erfgoed dat verloren gaat. Wat houden de verdragen over het onder water zetten van de polder feitelijk in. Emoties worden zichtbaar wanneer de besluitvorming wordt aangestipt.
De benauwenis wordt onderstreept door de schitterende muzikale composities van Celia Swart en gedeeld verdriet wordt verwoord in het prachtige lied ‘Je Laten Gaan’, geschreven door de Zeeuws-Vlaamse singer-songwriter Anne van Damme. En het geheel wordt geaccentueerd met mysterieuze, verstilde beelden.

RECENT WERK