Johan Klein - Johan Klein

JOHAN KLEIN – Autonoom fotograaf

Johan 3 - Johan Klein
Johan 2 - Johan Klein
Johan 1 - Johan Klein
Johan Klein woont in Terneuzen. Hij is autonoom fotograaf maar werkt ook in opdracht en geeft cursussen.

Johan Klein over zichzelf: ‘Ik heb mijzelf nooit afgevraagd waarom ik fotografeer. Ik ontvang, net als ieder ander in dit informatietijdperk, voortdurend impulsen. Uit deze overvloed van impulsen zijn er die zich vast zetten in mijn hoofd. Ze hebben voor mij blijkbaar prioriteit. Ik vertaal ze uiteindelijk in beelden. Mijn beelden zijn latent aanwezig nog voor dat ze gefotografeerd zijn.
Ik ben als fotograaf/kunstenaar niet geïnteresseerd in het vast leggen van een actuele sociale of politieke werkelijkheid. Ik kan hem wel verbeelden nadat ik alle impulsen uit de media heb verwerkt.

De foto’s van der Hedwige- en Prosper polder zijn enerzijds een geabstraheerde weergave van de schoonheid, anderzijds vat het absurde van de huidige en aanstaande verandering in een bijna surrealistische werkelijkheid.  Ik gebruik voor de beelden die ik produceer vaak materiaal uit de media. Ik gooi deze beelden in de remix zoals DJ’s dat doen met bestaande muziek. Ik bewerk het materiaal tot het beeld wat zich in mijn hoofd heeft geëtst. Het bewerken van foto’s gebeurt met verf, spuitbussen en de laatste tijd met foto-bewerkings programma’s. In mijn beelden staat de mens vaak centraal met zijn ideeën en handelingen.’

RECENT WERK