Joop 1 - Joop Menting

JOOP MENTING – Cineast

Joop Grafe-Menting is een rusteloze geest. Een man die vol creativiteit, kracht en liefde voortdurend op zoek is naar echtheid, waarheid en betekenis. Als gymnasium-leerling al een twijfelaar tussen links en rechts denken, tussen wetenschap, filosofie en kunst.

Hij is opgegroeid in een uiterst katholiek milieu maar zijn spirituele opvatting is die van een agnost. Een moderne Spinoza, zeg maar. God is natuur en natuur is God. Onpersoonlijk maar enorm wonderbaarlijk en kansrijk.

Ook zijn carrière is ongedurig. Opgeleid als orthopedagoog, is hij werkzaam als producent / regisseur van online videoproducties en documentaires bij ThreeTwoOne CreationFactory. Hij houdt van grotere communicaitie projecten: Atelier Hedwige is daar een artistiek voorbeeld van. Maar hij is ook zeer gecharmeerd van gezondheidszorg. Communiceren over lekker en gezond eten en bewegen (body-language) als therapie vorm zijn thema’s die hem aanspreken. Ook projecten in de zorg voor terminale patiënten in hospices en in de thuiszorg geven hem veel inspiratie en voldoening.

Hij is wars van onveranderlijke politieke stellingnames omdat die de wereld in tweeën verdelen: voor en tegen. Hakken in het zand en alleen nog eigen standpunten verdedigen is dan het motto. Terwijl de wereld en het menselijk bewustzijn zoveel breder zijn en zoveel meer te bieden hebben.
Daarom is Atelier Hedwige een prachtig project voor Joop. Inmiddels 15 kunstenaars tonen hier hun emotie, hun gevoel, visie en gedachtes. Ze maken kunstwerken over dit thema, samengevat in de slogan: kunst van afscheid nemen. Of ook wel kunst van loslaten.
Van laten gaan. Van de durf de controle los te laten.
Iets wat hemzelf uiteraard moeizaam valt, maar een levenslang verlangen verbeeldt.

Zijn grote verlangen is om van Atelier Hedwige een nog krachtiger project te maken met een BigBang als laatste act. Niet letterlijk voro de polder maar als middel om alle emoties en gedachten die horen bij de transitie van deze polder zichtbaar te laten worden.

Joop woont op dit moment afwisselend in Kortgene, Zeeland, Nederland en Schnett, Thuringen, Duitsland. Het land van Goethe, Bach en Schiller. En je kan er ook nog skiën ook.