JORIEN BRUGMANS

Jorien 1 - Jorien Brugmans
over vloed en eb
en alles wat beweegt daartussenin
over krimp en rek
en zon en maan
en leven in een stromenland van beelden
over hebben, zijn
en krijgen, geven
over wonen aan de waterlijn in weelde,
in voortdurend heen en weer bewegen
over beddingen van goud
over zachte deining gaat het,
tussen oevers van een oude stroom
die zich heeft neergelegd bij tijd
over strijd en
over stroming
en vergankelijkheid
over eeuwigdurend zeer dat zich
een weg baant naar genezing,
dwars door
een huid van leer naar buiten breekt:
daarover gaat het
Jorien Brugmans spreekt duidelijke taal: Jorien schildert in woorden en schrijft in beelden. De woorden en beelden van Jorien “hangen”  in een aangenaam kleurrijke mix van linosnede, gouache en acryl, verrijkt met een aantal poëziebanieren en poëziebundels.

Jorien is altijd op zoek naar structuren, naar boeiende kleurencombinaties en strakke lijnen in zowel landschappen als stillevens. Deze beeldelementen komen steeds terug in haar werk, zowel bij het schilderen als bij het drukken.

Haar gedichten volgen de stroom van het leven, de verzen komen en gaan als eb en vloed, zonder oponthoud. Alles stroomt. Haar gedichten die in relatie staan tot de Hedwige polder transformeren de tijd. De vroege jeugd of een melancholische herinnering nemen naadloos plaats in het hedendaagse landschap.

Water
Water vormt voor mij een belangrijke inspiratiebron. Dan is het mooi meegenomen als je in Terneuzen aan de Schelde woont, waar je je oog kunt verdrinken in het golvend zout, zoals ik het in een van mijn gedichten heb verwoord.

In deze levendige omgeving laat ik me graag verrassen door het wisselende beeld van het getij. Wat een rijkdom aan kleuren, vormen en vlakken! Water laat zich makkelijk in woorden vangen, licht wordt een schittering aan letters, een poëtische kracht die zich niet onbetuigd laat. Mijn beeldtaal, mijn gedichten, ze zeggen alles over mij: mijn fascinatie voor water, Zeeland, voor helderheid en de kracht van stilte.

Tijd
Ontdekking en verwondering hebben tijd nodig. Het kost me soms jaren om erachter te komen wat me nu precies trekt in de strakke pracht van Zeeland, in de alledaagsheid van mensen en dingen. Soms ben ik de weg kwijt en verlies ik me in  het kleine, dan weer breekt – soms letterlijk – het licht door en ben ik in staat de grote vormen te verbeelden. Tijd omvat mijn dagelijkse zoektocht naar duidelijkheid en helderheid. Het vastleggen van het tijdloze genieten van water, landschap, alledaagse dingen…

er is geen tijd. Er is niets dan tijd…. ”

RECENT WERK