Marja de Lange 1 - Marja de Lange

MARJA DE LANGE – Beeldend kunstenares

Marja 1 - Marja de Lange
Marja de Lange is overleden in februari  2016.

Toch stapt u nu binnen in de wereld van Marja de Lange. Dingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, gaan hun eigen leven leiden. Ze ontstaan meestal naar aanleiding van het horen van muziek, het lezen van een gedicht of het kijken en luisteren naar mensen en de relatie waarin ze staan tot mijzelf. Er vormen zich soms contrasten die niet veel met elkaar te maken lijken te hebben maar onderling wel verbonden zijn. Soms komen figuren los van de grond en gaan zweven in hun verzonnen ruimte. Ze schildert dan impulsief met sneldrogende materialen.
De beelden ontstaan vaak tijdens een ‘halfslaap’ en zich daardoor laten zien op de grens tussen droom en werkelijkheid. Soms meer droom, soms meer werkelijkheid.

Meestal gebruikt Marja primaire en daarvan afgeleide tinten. Deze kleuren ondersteunen de vormen die zij gebruikt om de emotie erachter direct en helder over te brengen. Ze zijn fris en vrolijk en geven ook de mogelijkheid voor het weergeven van humor. Met haar mengkleuren drukt zij melancholie, verlangen, mystiek, hoop, verstilling en de mogelijkheid tot het oplossen in helderheid.
Zo is ook haar werk ‘Wringende treurnis om de Hedwige’ ontstaan.

Schilderen en tekenen betekenen voor mij: het scheppen van ruimte en kleur en een goede plek voor wie erin wil wonen. In eerste instantie voor mezelf maar ik deel het graag met anderen.
Soms uit ze zichzelf door het maken van objecten. De toonzetting in haar werk wisselt zoals het wisselen van de seizoenen of eb en vloed. Net zoals menselijke stemmingen wisselen.

RECENT WERK