ONNO ROTTIER, PLANALOOG, HISTORICUS en KUNSTSCHILDER

renaissance portret 01 - Onno Rottier
renaissanceportret 02 - Onno Rottier

Onno Rottier is planoloog en kunstschilderen is woonachtig in Sint Jansteen. Hij heeft een schilderij gemaakt met een dorps tafereel van het Middeleeuwse dorp Casuwele. Het is in de stijl van de Vlaamse primitieven met pregnante kleuren. Casuwele is een van de verdwenen dorpen van de Hedwige-polder. 

De grootvader van Onno was reeds als rentmeester voor de hertog van Arenberg betrokken bij de polder. Zijn vader was er rentmeester en nu zijn broer, in dienst van de familie de Cloedt, eigenaar van de Hedwigepolder.
Rottier kwam als klein kind al in het jachtpaviljoen van de De Cloedt, als hij mee mocht met zijn vader. Dit jachtpaviljoen is onteigend en gesloopt in verband met de dijkverzwaring van de Scheldedijken in 1986.

Casuwele, ooit een van de belangrijkste dorpen in het gebied op de grens van de heerlijkheid Saeftinghe met het Land van Beveren, telde rond 1400 zo’n 500 inwoners. 
De geleerden zijn het er niet geheel over eens waar de restanten van dit verdronken dorp exact te vinden zijn, maar Onno Rottier toont ons graag een keer in de Hedwigepolder de locatie waarvan hij aanneemt dat daar Casuwele heeft gelegen. Volgens hem is dat in het zuidwestelijke deel van de tegenwoordige Hertogin Hedwigepolder.

 

RECENT WERK